Wzrok to jeden z ważniejszych zmysłów człowieka. Jednak prawidłowe funkcjonowanie oczu, podobnie jak innych narządów, jest w istotnym stopniu uzależnione od naszej diety. Wzrok nie bez powodu określany jest jako najważniejszy zmysł człowieka – pozwala nam przede wszystkim na orientację w przestrzeni i swobodne przemieszczanie się. Warto zatem mieć świadomość, że funkcjonowanie oczu, a tym samym jakość wzroku, zależą w znacznej mierze od sposobu odżywiania się. Wiele osób zadaje jednak pytanie: co korzystnie wpływa na wzrok?
CZY DIETA MOŻE POPRAWIĆ WZROK?
Sposób, w jaki się odżywiamy, ma bardzo duży wpływ na pracę narządu wzroku. Dieta uboga w powyższe substancje może przyczynić się do pogorszenia widzenia, a w dłuższej perspektywie nawet do rozwoju chorób oczu. Zdrowa, starannie zbilansowana dieta może więc nie tylko wspierać funkcjonowanie oczu, ale także podnieść jakość wzroku, jednocześnie poprawiając komfort codziennego życia.
NIEDOBÓR WITAMIN NA OCZY I WZROK – CZYM SIĘ OBJAWIA?
Niedobór kluczowych substancji odżywczych, niezbędnych dla zachowania prawidłowego widzenia, może nieść ze sobą następujące konsekwencje:
- witamina A – niedobór tej witaminy zwiększa ryzyko zachorowania na tak zwaną ślepotę zmierzchową, inaczej kurzą ślepotę, która objawia się niewyraźnym widzeniem po zmroku. Zbyt mała ilość witaminy A w diecie może również powodować rogowacenie wierzchnich warstw oka oraz schnięcie spojówek i rogówek. Przy skrajnym niedoborze witaminy A może dojść do martwicy rogówki i całkowitej utraty wzroku;
- witaminy z grupy B – zbyt mała ich ilość może przyczyniać się do powstania zaburzeń widzenia;
- witamina C – jej niedobór może wywołać krwotoki i wylewy wewnątrz oka, które mogą uszkadzać wzrok;
- witamina D – skutkiem jej niedoboru może być rozwój jaskry, zapalenia spojówek, krótkowzroczności, zwyrodnień plamki, a ponadto wysuszenie powierzchni oka.
WITAMINY NA OCZY I WZROK – W JAKICH PRODUKTACH WYSTĘPUJĄ?
Witaminy |
Produkty spożywcze |
Witamina A |
podroby, jaja, niektóre gatunki ryb, marchew, szpinak, szczaw, pomidory, dynia, jarmuż, śliwki, wiśnie, brzoskwinie, mango |
Witaminy z grupy B |
rośliny strączkowe, produkty zbożowe, mięso, mleko i przetwory mleczne, kapusta, rzepa, marchew |
Witamina C |
czarne porzeczki, truskawki, kiwi, cytryna, grejpfrut, dzika róża, czerwona papryka, jarmuż, brukselka, brokuły, pietruszka, kalafior, szpinak, kapusta |
Witamina D |
ryby – tuńczyk, łosoś, dorsz, śledź, makrela, sardynka, a ponadto tran, jaja, mleko, ser i inny nabiał |
Witamina E |
migdały, słonecznik, orzechy włoskie i laskowe, pestki dyni, olej słonecznikowy, sojowy i kukurydziany, jabłka, pomidory, szpinak, papryka czerwona i zielona |
JAK JESZCZE ZADBAĆ O OCZY I WZROK?
Na funkcjonowanie oczu, a tym samym wzroku, wpływa nie tylko nasz sposób odżywiania, ale i tryb życia. Na pracy narządu wzroku i komforcie widzenia odbijać się mogą: wielogodzinna praca przy komputerze, czytanie przy złym oświetleniu, długie oglądanie telewizji, długotrwałe przebywanie w klimatyzowanych lub ogrzewanych pomieszczeniach czy niedostateczna ilość snu.
By dodatkowo zatroszczyć się o oczy, należy pamiętać przede wszystkim o ich właściwej regeneracji – tę zapewni im odpowiedni długi sen. Szybkiemu przemęczeniu oczu możemy także zapobiegać, dbając o dobre oświetlenie podczas pracy, często mrugając przy zadaniach wymagających koncentracji wzroku i robiąc kilkuminutowe przerwy po każdej godzinie spędzonej przy komputerze. Na zmęczone oczy świetnie sprawdzą się również okłady – wystarczy namoczyć płatki kosmetyczne w ciepłej wodzie i pozostawić na zamkniętych powiekach przez około 5-10 minut.
Prawidłowe funkcjonowanie oczu ma bezpośredni wpływ na komfort naszego codziennego życia. By poprawić pracę narządu wzroku, warto zadbać o to, by witaminy korzystne dla oczu znalazły się w naszej diecie. Występują one jednak w wielu powszechnie dostępnych produktach spożywczych, więc włączenie ich do jadłospisu nie powinno sprawić trudności.